Wat is hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT)?

HSCT staat voor autologe hematopoietische stamceltransplantatie. Bij deze behandeling worden stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed, zogenaamde hematopoietische cellen. Autoloog betekent dat de stamcellen van de persoon zelf worden gebruikt. Het is dus eigenlijk aHSCT. (https://hsct-russia.com/)

Het doel van HSCT is het afweersysteem “resetten”, zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan. In dit geval worden stamcellen uit het bloed gebruikt, deze kunnen verschillende type ontstekingscellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan echter geen organen of weefsels herstellen. HSCT kan daarom echte zenuwschade niet herstellen. Maar het kan de kwaliteit van leven significant veranderen.

(https://msresearch.nl/autologe-hematopoietische-stamceltransplantatie-ahsct-bij-ms)

Blog: Dr. Dennis Froderenko

Behandeling

In het kort bestaat de behandeling met HSCT uit 9 stappen. Worden er vaak vijf uitgelegd.

Als eerste wordt je uitgebreid onderzocht. Bij eventuele contra-indicaties, wordt de behandeling niet uitgevoerd of uitgesteld.

Ben je door dan wordt je behandeld met een hoge dosis Prednison.

Vervolgens worden de stamcellen uit het bloed gehaald en tijdelijk ingevroren. (in Moskou, Mexico vriest niet in).

Ten vierde krijgt je minimaal 4 dagen chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het afweersysteem wordt uitgeschakeld.

Vervolgens krijgt je je eigen stamcellen terug via een infuus. Door het terugplaatsen van de stamcellen wordt je immuunsysteem platgelegd.

Vandaar dat je tien dagen in afzondering moet. Dit om te zorgen dat er geen bacteriën het lichaam kunnen binnen dringen.

Op het moment dat de bloedwaarde weer stabiel zijn mag je de kamer af (met mondkapje).

De "sessie" wordt afgerond met een vijf uur durend infuus met Rituximab.

En dan duurt het nog wel een jaartje eer het immuunsysteem is opgebouwd.. Klinkt best simpel, toch?

Blog: Mijn dagen in Moskou

Effectiviteit

Uit verschillende studies is naar voren gekomen dat de behandeling effectief is bij mensen met MS.

Opvallend is dat vooral de mensen met RRMS gedurende meerdere jaren vrij van 'schubs' blijven en er op de MRI beelden  geen nieuwe actieve laesies, in de hersenen, nek of ruggenmerg gevonden worden.

Opmerkelijk is dat de behandeling vaak lijdt tot stabilisatie van de ziekte en bij sommige mensen zelfs tot het herstel van het functieverlies.

De beste resultaten zijn behaald bij mensen met een vroege agressieve vorm van relapsing-remitting MS (RRMS). Deze vorm heb ik ook, op het vroege stadium na, helaas.

HSCT 1
HSCT 2
Doneren

Contact

Stichting Lineke tegen MS
Winterswijkseweg 71
7134 PH Vragender

E-mail donatie@lineketegenms.nl
KvK 75132028

Menu

Het verhaal
De Stichting
Lineke
MS
HSCT
Blog
Contact