Wat is het belangrijkste?

Ik heb zo vaak de vraag gekregen:”ga je echt alleen naar Moskou?” “Ja, ik ga echt alleen naar Moskou.” De reden hiervoor is simpel ik wilde mijn vrienden niet belasten. En al werd me verzekerd dat dit niet zo was, ken ik mezelf goed genoeg om te weten dat ik me dan meer bezig zou houden met hen dan met mezelf.

Martijn.

Het liefs had ik Martijn naast mijn zijde gehad, maar dan zouden Gwen en Storm zonder een vader en een moeder achter blijven. Daar ze in een leeftijd zitten waar een stabiele omgeving essentieel is voelde het heel egoïstisch wanneer ik Martijn mee zou nemen.

Behandeling.

De grootste rede dat ik deze behandeling aan wilde gaan is omdat ik een stabiele moeder wil zijn. Ik heb al vaak het gevoel dat ik mijn meisjes te kort doe. Door de MS is er minder energie waardoor het minder makkelijk is om leuke activiteiten met ze te doen. Ze krijgen het mee wanneer het slecht gaat ook al probeer je door te gaan en niets te laten merken. Het voelt toch dat je een stukje onbevangenheid weg neemt bij de kleine dames. En het is toch het belangrijkste dat je als kind, kind kunt zijn (naast het feit dat ze voelen dat je onvoorwaardelijk van ze houdt). Met de wetenschap dat ik steeds meer zou moeten inleveren en dat dit dus veel invloed op de meisjes zou hebben is de keuze ook gemaakt om naar Moskou te gaan.

Een maand, geen garanties.

En dan komt het volgende obstakel. Een maand weg van huis, geen garantie dat de behandeling aanslaat, de nodige risico’s en een lange revalidatie. Is dat wel zo goed voor Gwen en Storm? Wat krijgen ze hier van mee? begrijpen ze wat er gaat gebeuren? Doordat ik 100 procent ben afgekeurd ben ik er wel altijd. Ze zijn dan ook niet anders gewend dan dat mama er altijd is. Het gaf dan ook een boel onrust bij de meisjes dat ik weg zou gaan. Hoe dit weer op te vangen, zodat een maand niet al te lang zou duren? Hoe gaat Martijn dat doen? Het is wel even omschakelen om in je eentje werk, huishouden en de zorg voor de kinderen op je te nemen. Zeker wanneer je vrouw dan in Moskou ligt zonder dat je precies weet wat er op dat moment gebeurd.

Opa en Oma.

De meisjes zijn gek op Thea en Wil. En Thea en Wil vinden de Achterhoek ook niet heel vervelend. Ik weet niet meer wanneer ik het ze gevraagd heb, maar ik weet nog wel hoe blij ik was met het antwoord. Ze wilde hier wel zijn op het moment dat ik naar Moskou ging, Dit gaf mij zoveel rust! De kinderen zouden een fijne tijd hebben, want wat is er nu leuker dan spelletjes spelen en tijd door brengen met opa en oma. Martijn zou zich niet in vieren hoeven spitsen, waardoor wij ook meer contact konden hebben. En ik hoefde me geen zorgen te maken over thuis. De drie musketiers zouden zich prima redden.

Thuis.

En het ging ook goed. De meisjes hadden hun moeilijke momentjes maar dan was er whats app bellen, iets wat regelmatig gebeurde en dan kreeg ik leuke verhalen en soms ook minder leuke verhalen te horen. Geheimpjes werden gedeeld en soms werd er even gehuild. Maar er waren ook momenten dat ze te druk waren om me te spreken (auw).

Martijn, Wil en Thea zijn super druk geweest in en om het huis om te zorgen dat alles op en top was wanneer ik terug kwam. Er is hier echt hard gewerkt. Maar naast het harde werken kreeg ik ook de gezelligheid mee. Er werden spelletjes gespeeld. Oma die heerlijk aan het kokkerellen was, Opa die heel wat klusjes heeft gedaan, volgens mij veel met de meisjes. Martijn die zijn werk kon doen en daarnaast nog tijd voor de meisjes en mij had. Oh ja en hij heeft ook “nog even” een heel nieuw bed ontworpen en gemaakt, heel vervelend. Het was echt een super fijn gevoel om te weten dat het thuis gewoon goed liep. Dit gaf mij ook de ruimte om thuis los te laten en echt daar te kunnen zijn. Ze zijn ook nog een weekje gebleven na mijn thuis komst wat fijn en gezellig was.

Super fijn dat jullie er waren om de boel op te vangen. En gewoon fijn dat jullie zijn wie jullie zijn. Dank je wel!

1 reactie

  1. Ineke op 29 oktober 2019 om 17:30

    Liefde overwint alles

Laat een reactie achter