Stamceltherapie in Nederland.

Nederlandse neurologen wilden er lange tijd niet aan: stamceltransplantaties voor MS-patiënten. Het Amsterdam UMC start nu tóch een studie.

In de komende twee jaar zullen tien Nederlanders met MS de stamceltherapie ondergaan als onderdeel van een grotere internationale studie.

Wie doen er mee.

Noorwegen, Zweden en Denemarken doen mee. Neurologen willen de effectiviteit van de stamceltherapie vergelijken met wat medicijnen doen bij patiënten met een hele actieve MS. In Nederland is stamceltherapie wel beschikbaar aan bijvoorbeeld mensen met Leukemie, maar niet bij mensen met MS. Mensen moeten naar het buitenland voor een behandeling. Deze behandeling wordt niet vergoed. Dit zorgt, bij veel mensen, voor onnodige stres. De meeste mensen moeten crowdfunden om de hoge bedragen die hiervoor staan te kunnen betalen. Het is dan ook goed nieuws voor mensen met MS die in de toekomst deze behandeling nodig hebben.

Stamceltherapie in Nederland

3 reacties

 1. Elbrich Jelsma op 7 november 2019 om 09:51

  Dit is fantastisch nieuws voor alle MS patiënten. Maar ben bang dat dit voor onze generatie te laat is. Ben 58 jaar heb 6 jaar MS.Ik gebruik Ocrevus maar heb nog steeds actieve ontstekingen.

  • LineketegenMS op 9 november 2019 om 17:46

   Er zijn mensen van uw leeftijd die naar Rusland gaan. Ik weet natuurlijk niet of dit iets is wat u wilt of wat binnen uw mogelijkheden ligt. Maar leeftijd is hoeft geen reden te zijn om kwaliteit van leven weer terug te krijgen. Liefs Lineke

 2. Ron op 7 november 2019 om 16:22

  Laten we maar zeggen “beter laat dan nooit”

Laat een reactie achter